Jacco
15 december 2019

Wat kost een studerend kind eigenlijk?

 

Ikzelf heb twee schatten van kinderen die langzamerhand de eerste stapjes op de middelbare school hebben gezet. Een hele nieuwe (en leuke) fase breekt aan. Toch is dit ook een fase met nieuwe uitdagingen. Eén daarvan is de kosten op de langere termijn. Immers, wat als mijn kinderen willen studeren? Hoe zit dat nu eigenlijk?

Studiekosten

Stel je kind gaat studeren. Er moeten dan zaken aangeschaft worden. Denk aan de studieboeken maar bijvoorbeeld ook aan het collegegeld. En vergeet vooral de extra kosten niet indien men uitwonend op kamers gaat. De uitgaven lopen dan al snel op. Ik heb eens gekeken bij het Nibud. Hier wordt gesteld dat de gemiddelde maandelijkse uitgaven van uitwonende studenten circa €1.211 bedragen (cijfers 2017). Oftewel, bij een studie van vier jaar lopen de kosten al snel op tot €58.128 per kind. Dat maal twee is een flinke som geld. Door de afschaffing van het oude studiefinancieringsstelsel denk ik overigens dat dit bedrag steeds vaker geleend zal worden.

Lenen of schuldenvrij blijven?

Het helemaal schuldenvrij houden van mijn kinderen, mochten ze gaan studeren, is wellicht een brug te ver. Wat ik wel kan doen is ze bewust maken dat niets vanzelf gaat in het leven. Geld komt immers niet vanzelf uit de muur zetten (en die boom in de tuin staat er ook al niet). Ze zullen er iets voor moeten doen. Een baantje bijvoorbeeld. Ze leren hiermee de waarde van het geld kennen en doen gelijk een prima ervaring op (zo ook mijn zoon die recentelijk is aangenomen om vakken te gaan vullen bij een supermarktketen). Daarnaast kan ik proberen om ze op termijn financieel wat te ondersteunen. Zo heb ik vanaf de geboorte van mijn eerste kind een beleggingsplan opgesteld. Met een vaste en voor mij passende maandelijkse inleg in een mooi beleggingsfonds probeer ik zo op de langere termijn een aardig rendement te maken. Dat geeft een fijn gevoel en brengt een stukje rust met zich mee.

Wilt u ook advies over een beleggingsplan? Ik help u hier graag mee verder!

Jacco – Van Egmond Van Hirtum

Plaats een reactie

Call Now Button