Kentekenhouder moet verzekeringnemer zijn

autoverzekering

Wanneer een auto niet is verzekerd op naam van de kentekenhouder, bestaat het risico dat schade niet wordt vergoed. Oftewel de eigenaar van de auto moet de auto verzekeren. Als een auto wordt verzekerd op een andere naam dan de eigenaar, kan dit voor problemen zorgen.

Verzekeringnemer = kentekenhouder

Degene die de auto verzekert moet ook de eigenaar/kentekenhouder van die auto zijn. Soms liegen mensen hierover omdat ze bijvoorbeeld hun kind willen helpen die anders een hoge premie moet betalen of een goede vriend die zelf om bepaalde redenen geen verzekering kan afsluiten.

Op dat moment wordt echter niet voldaan aan de mededelingsplicht. Dit heeft gevolgen voor de verzekeringnemer zelf:

  • De schade wordt niet wordt vergoed als de verzekeraar erachter komt.
  • Eventuele schade aan derden wordt wel vergoed maar kan worden verhaald op de verzekeringnemer.
  • De verzekeringnemer krijgt een aantekening wegens fraude waardoor hij acht jaar lang geen reguliere autoverzekering kan afsluiten.
  • Daarnaast heeft het ook gevolgen voor degene die ze wilden helpen. Zij bouwen namelijk geen schadevrije jaren op omdat de autoverzekering niet op hun eigen naam staat. Hierdoor is er geen eigen recht op premiekorting op het moment dat ze zelf een autoverzekering afsluiten.

Regelmatig bestuurder

Het is mogelijk dat de verzekeringnemer wél de kentekenhouder/eigenaar van de auto is maar niet diegene die het vaakst in de auto rijdt. In dat geval moet de klant doorgeven wie de regelmatige bestuurder is. De verzekeraar schat namelijk het risico van de regelmatige bestuurder in op basis van o.a. leeftijd, schadeverleden of eventuele rijontzeggingen. Op basis daarvan bepaalt de verzekeraar of ze de verzekering accepteren en hoe hoog de premie is.

Voorbeeld

Carla koopt voor zichzelf en haar dochter Nicoline (18 jaar) een auto. Het kenteken staat op naam van Carla en zij sluit ook zelf op haar naam de autoverzekering af. Nicoline rijdt waarschijnlijk het vaakst in de auto dus zij is de regelmatige bestuurder. Dit moet Carla doorgeven aan de verzekeraar.

Wanneer wordt verzuimd om de juiste regelmatige bestuurder door te geven en bij schade blijkt dit iemand anders te zijn dan de verzekeringnemer, loop je het risico dat schade niet wordt vergoed. Daarnaast volgt er veelal ook een aantekening wegens verzekeringsfraude.

Uitzondering

De enige uitzondering hierop zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Zij gebruiken vaak elkaars auto, waardoor een autoverzekering op naam van de partner mag worden gezet. Wel moet worden doorgegeven wie van de partners de regelmatige bestuurder van de auto is om discussie bij schade te voorkomen.

Conclusie

Sluit als eigenaar van de auto zelf de autoverzekering af en geef altijd op wie de regelmatige bestuurder is. Zo voorkom je het risico dat je zelf voor schades opdraait en een aantekening voor verzekeringsfraude krijgt. Die gevolgen zijn immers enorm.

Het bericht Kentekenhouder moet verzekeringnemer zijn verscheen eerst op Habithuis.

Call Now Button