Let op de rookmelderplicht in 2022!

Rookmelder plicht 2022

Veel mensen weten het nog niet, maar vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om ook in bestaande woningen op elke verdieping een rookmelder te hebben.

Deze verplichting is vorig jaar opgenomen in het besluit bouwwerken leefomgeving. Al vanaf 2003 zijn rookmelders verplicht in nieuwbouwwoningen en vanaf juli 2022 dus ook in bestaande woningen.

Waarom rookmelders?
Rookmelders zijn van levensbelang. Bij een woningbrand telt immers iedere seconde. Als je eerder wordt gealarmeerd, neemt de kans dat je een brand overleeft dus toe. Uit onderzoek van de brandacademie is gebleken dat branden zich een stuk sneller in een woning verspreiden dan vroeger. Ook is de rook dodelijker door het gebruik van moderne materialen. Denk bijvoorbeeld aan polyurethaanschuim in meubilair.

Hoeveel rookmelders?
Op iedere bouwlaag van een woning is een rookmelder verplicht gesteld. Dat wil zeggen: op iedere verdieping, inclusief de begane grond.

Stand van zaken
Men verwacht dat ruim de helft van de woningen nog niet aan alle eisen voldoet en er in veel gevallen nog minimaal één extra rookmelder nodig is. Bewoners hebben dus nog maar tot 1 juli volgend jaar de tijd om aan deze Wettelijke verplichting te voldoen.

Wat nu?
Check de handige Rookmelderwijzer (rookmelders.nl). Hier kun je eenvoudig bepalen hoeveel rookmelders je nodig hebt en waar deze geplaatst moeten worden. Stel het niet uit maar ga er gelijk mee aan de slag, je red er levens mee!

Het bericht Let op de rookmelderplicht in 2022! verscheen eerst op Habithuis.

Call Now Button