Zekerheid van gisteren is niet dezelfde zekerheid van morgen

 

Wij leven in een economisch bijzondere tijd. Bijvoorbeeld: de rente op hypotheken stijgt snel. In de eerste drie maanden van 2022 is deze rente sneller gestegen dan in de voorafgaande veertien jaar. Ook de inflatie is hoog. Deskundigen laten steeds vaker het begrip stagflatie vallen. Dit is een economische situatie waar de inflatie hoog is en de economische groei gelijktijdig vertraagt. Ook in Nederland zien wij dat de inflatie hoog is en dat de groei mede als gevolg van gebrek aan arbeidskrachten en tekort aan bepaalde grondstoffen onder druk staat.

Waarschijnlijk heb je in het verleden bepaalde keuzen gemaakt rondom jouw financiële zekerheid. Die keuzen zijn vaak gebaseerd op de ontwikkelingen zoals die in de jaren daarna werden verwacht. Wij moeten nu constateren dat de huidige situatie er fundamenteel anders uitziet dan vrijwel iedereen tot voor kort nog verwachtte.

In deze situatie is het zeker nuttig om samen met ons scherp te kijken of bijstellingen in jouw zekerheidspakket wenselijk zijn. Wij noemen een aantal aandachtsgebieden.

Hypotheek

Heb je een hypotheek dan is het zinvol te kijken voor welke periode het percentage rente dat je over deze lening betaalt nog vaststaat. Heb je nog maar kortgeleden deze rente vastgezet voor een langere periode, dan betaal je waarschijnlijk een (zeer) lage rente en heb je gedurende de door jouw afgesproken periode geen last van de stijgende hypotheekrente in de markt. Loopt je rentevast periode bijvoorbeeld over één of anderhalf jaar af, dan kan de rente op dat moment veel hoger zijn dan nu. Het risico is dat je woonlasten dan fors kunnen stijgen. Het nú openbreken van jouw huidige hypotheek kan dus een optie zijn om voor langere tijd de zekerheid van een nog steeds lage hypotheekrente te behouden.

Verzekeringen

Ook is het van belang te kijken naar de verzekerde bedragen van jouw woning en inboedel. Door de gestegen prijzen van arbeid en materialen zijn de kosten van de bouw van een woning sterk gestegen. Heb je een verzekering met een garantie tegen onderverzekering dan zal je bij een (gedeeltelijke) schade aan de woning hiervan geen last ondervinden. Is deze garantie er niet, dan kan je ook bij een beperkte schade al financieel nadeel ondervinden van het feit dat de verzekerde som op dit moment lager is dan de actuele herbouwwaarde van jouw woning.

Hetzelfde geldt voor de overlijdensrisicoverzekering die financiële zekerheid aan jouw nabestaanden moet bieden in het geval dat je voortijdig komt te overlijden. Bijvoorbeeld om zeker te zijn dat deze nabestaanden als huurder of eigenaar in de huidige woning kunnen blijven wonen of om de studie van de kinderen te blijven bekostigen. De hoge inflatie betekent dat de koopkracht van de euro minder wordt. Verzekerde bedragen die in het verleden voldoende leken om de nabestaanden goed verzorgd achter te laten, kunnen nu onvoldoende blijken.

Vermogensopbouw

Ook met betrekking tot keuzen die zijn gemaakt rondom sparen, vermogensopbouw en pensioen is het verstandig de motivatie en aannames die bij het afsluiten in het verleden zijn gemaakt nu kritisch te toetsen of deze nog steeds passend zijn voor de dag van morgen.

Wij nemen graag de tijd voor jou om je financieel zekerheidspakket samen met je door te nemen en te bespreken of er aanleiding is om bepaalde zaken aan te passen. Alleen zo kan ervoor gezorgd worden dat de zekerheid die je in het verleden beoogde ook morgen nog gewaarborgd zal zijn.

Plaats een reactie

Call Now Button