Uw woonlasten moeten draagbaar zijn én blijven!

Woonlasten

Als u een woning koopt, zult u voor de financiering waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. De bank kijkt dan onder meer naar het inkomen van u en uw (eventuele) partner. Als u een woning huurt, zult u zelf beoordelen of uw inkomen toereikend is. Sommige verhuurders vragen om uw inkomensgegevens om te kijken of de huur in verhouding staat tot uw inkomen.

Belangrijke verzekering

Zijn uw woonlasten in verhouding met uw inkomen? Dan zijn de maandelijkse hypotheek of de huur goed op te brengen en is er financieel ruimte om ook nog “leuke” dingen te doen. Maar uw persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen. Een voor iedereen trieste verandering is als één van de partners overlijdt. Naast al het verdriet dat dan ontstaat, kan er ook een financieel probleem ontstaan. Een van de inkomens valt immers weg. In de praktijk zien wij dan vaak dat het inkomen van de langstlevende partner onvoldoende is om alleen de woonlasten te dragen. Toch zullen de maandelijkse hypotheeklasten of huur moeten worden voldaan. Lukt dat niet, dan moet in de meeste gevallen een andere woning worden gezocht. De vraag is dan echter of er wel een betaalbare, andere koop- of huurwoning beschikbaar is.

Deze vervelende situatie kan eenvoudig voorkomen worden. Door voor de periode dat de hypotheek nog niet is afgelost een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert een bedrag uit bij het overlijden van één van de partners. Met deze uitkering kan op dat moment (een deel van de) resterende hypotheekschuld in één keer worden afgelost. Hiermee hebben de nabestaanden de zekerheid dat ze in de woning kunnen blijven wonen. Dat geldt natuurlijk ook als u uw woning huurt. Dan kunnen de nabestaanden de uitkering gebruiken om de maandelijkse huur te betalen.

Premie lager bij stoppen met roken

Mensen die roken hebben een grotere kans op relatief vroege leeftijd te overlijden dan mensen die niet roken en verder gezond zijn. Vandaar dat verzekeringsmaatschappijen verschillende premies rekenen voor consumenten die wel en niet roken. Die verschillen zijn soms fors.

U bent al gestopt met roken

Wij maken het regelmatig mee dat relaties gestopt zijn gestopt met roken, maar ons daarover niet informeren. Bent u al langer dan twee jaar gestopt met roken? En heeft u in het verleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan raden wij u aan ons te laten onderzoeken of deze verzekering het recht geeft op een korting op de premie.

Maar, let op!

Overigens: Ontvangt u een korting op uw verzekering omdat u eerder heeft aangeven dat u niet rookt of bent gestopt met roken en gaat u toch weer roken? Dan bent u verplicht dit te melden bij de verzekeringmaatschappij. Als u dat niet doet, kan dat ertoe leiden dat bij een onverhoopt voortijdig overlijden de nabestaanden een lagere uitkering ontvangen dan zij nodig hebben om in de woning te kunnen blijven wonen. Neem gerust contact op met ons kantoor als u door dit artikel denkt dat het verstandig is om uw bestaande levensverzekeringen te controleren op het onderdeel wel/niet roken.

Het bericht Uw woonlasten moeten draagbaar zijn én blijven! verscheen eerst op Habithuis.

Call Now Button