Zonnepanelen op uw woonhuis verzekeren!

Zonnepanelen verzekeren

In Nederland worden meer en meer zonnepanelen geplaatst. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een prachtige en veelal verstandige investering. Maar hoe zit dat met verzekeren en de risico(s)?

De risico’s van zonnepanelen zijn divers. Denk aan een hoger brandrisico door slecht aangesloten connectoren of plaatsing te dicht bij de dakisolatie. Maar ook instortingsgevaar vanwege het extra gewicht op de constructie van het gebouw en de beschadiging of verlies van de zonnepanelen zelf door bijvoorbeeld hagel, bliksem, inductie, of storm.

Eisen aan zonnepanelen

Er is een specifiek voor zonnepanelen bedoelde norm aanwezig, de NEN7250. Deze norm is echter (nog) niet wettelijk verplicht maar wordt door goede installateurs veelal wel nageleefd. Mocht je zonnepanelen willen aanschaffen is het dus verstandig om bij de installateur na te vragen of ze deze norm hanteren.

Eigenaar zonnepanelen

Omdat het eigendomsbelang wordt verzekerd is het belangrijk om te bepalen wie de eigenaar is van de zonnepanelen. Dit kunnen zijn:

  • De eigenaar van het gebouw die de zonnepanelen als eigenaar aanschaft.
  • De huurder van een gebouw die de zonnepanelen aanschaft
  • Een andere eigenaar zoals bijvoorbeeld een energiebedrijf of een investeringsmaatschappij. Denk bijvoorbeeld aan lease- of verhuurconstructies.

De stelregel is dat de eigenaar de zonnepanelen verzekerd. Overleg bij twijfel echter altijd met de betrokken partijen zoals bijvoorbeeld de verhuurder of andere eigenaar. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er bij schade niet duidelijk is wie de panelen had moeten verzekeren.

Aandachtspunten rondom het verzekeren van zonnepanelen

Het verzekerde bedrag van de installatie zonnepanelen is het totaalbedrag van de zonnepanelen, bekabeling, omvormers, draagconstructie en installatiekosten. Koop je de panelen privé dan verzeker je het totaalbedrag inclusief BTW. Schaf je de panelen zakelijk aan en kun je de BTW verrekenen dan verzeker je het totaalbedrag exclusief BTW.

Inboedel- of woonhuisverzekering

Zonnepanelen verzeker je meestal op de opstalverzekering als de gebouweigenaar ook eigenaar is van de panelen. De installatie wordt meeverzekerd op de inboedel- of inventarisverzekering als er bijvoorbeeld sprake is van huur van het pand en de huurder de panelen aanschaft.

Eisen van verzekeraars

Verzekeraars stellen soms eisen aan de zonnepaneleninstallatie. Gebouwen met een dergelijke installatie worden in dat geval pas verzekerd als de installatie aan de gestelde eisen voldoet. Zorg er dus voor dat je, voordat je zonnepanelen aanschaft, dit eerst goed uitzoekt en bespreekt met je persoonlijk assurantieadviseur om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Jacco van Egmond FFP

Het bericht Het verzekeren van zonnepanelen! verscheen eerst op Habithuis.

Call Now Button