We zijn (financieel) kwetsbaarder dan we willen

We zijn (financieel) kwetsbaarder dan we willen.

Het jaar dat achter ons ligt, zullen we niet snel vergeten. Een onzichtbaar virus heeft ons leven ingrijpend veranderd. Zekerheden verdwenen. Veel leed kwam onverwacht op ons pad. Met de komst van een vaccin durven we weer voorzichtig vooruit te kijken. Ook wij als financieel adviseur denken alweer aan morgen. Aan wat we, op ons vakgebied, kunnen leren van de afgelopen periode en waarmee wij u kunnen helpen in de toekomst.

Onze woningen zijn belangrijker dan we dachten

Het begrip “thuis” heeft voor veel mensen een andere betekenis gekregen. Het was de plek waar we ons enigszins veilig waanden voor het virus. Waar we veel meer uren doorbrachten dan voorheen. Misschien zijn we daardoor met andere ogen naar “ons thuis” gaan kijken, waardoor onze woonwensen zijn veranderd? Ongetwijfeld komen er dan bij u allerlei opties voorbij. Verhuizen? Verbouwen? Elke keuze heeft naast de voor- en tegens ook financiële gevolgen. Wij kunnen u helpen die gevolgen goed in beeld te brengen, zodat u een keuze maakt die goed aansluit bij uw wensen en mogelijkheden.

We beseffen nog beter dat we maar één planeet hebben

De afgelopen periode is het besef dat we zuiniger moeten omgaan met onze leefomgeving sterk toegenomen. Omdat we meer thuiswerken, maakten de meesten van ons afgelopen jaar minder auto-kilometers. En dat leverde al gelijk minder CO2-uitstoot op. Goed voor het milieu! Ons gedrag is veranderd. En als deze COVID-19 periode achter ons ligt, zullen we ongetwijfeld meer thuiswerken dan voor de pandemie. Maar we zien ook steeds meer aandacht voor de wijze waarop bijvoorbeeld het pensioenvermogen of de spaarpremies worden belegd. Willen we wel beleggen in bedrijven die wapens maken? Of beleggen in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing? Of beleggen in bedrijven waar kinderarbeid nog realiteit is. We zien dat onze klanten kritischer worden. Daar zijn we blij om, want ook hierbij kunnen wij helpen om voor financiële instellingen te kiezen die een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid voeren.

De financiële reserves zijn beperkt

Niet iedereen heeft rekening gehouden met zulke ingrijpende gevolgen zoals we die nu meemaken. Bij velen zijn inkomsten volledig stilgevallen of stukken minder dan ze gewend waren. We dachten dat we een appeltje voor de dorst hadden, maar dat bleek in deze bijzondere tijd een te klein appeltje te zijn. Uiteraard hopen we een lockdown niet nog een keer mee te maken. Maar we weten dat zoiets opnieuw kan gebeuren en dat het dan prettig is om te beschikken over iets meer financiële reserve. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Als financieel adviseurs kunnen wij u hierbij helpen en u van nuttige tips voorzien die ervoor kunnen zorgen dat u iets meer financiële armslag krijgt.

We zijn kwetsbaarder dan we willen

De afgelopen periode heeft ons hard met de neus op de feiten gedrukt: als mens zijn we kwetsbaar. Kwetsbaarder dan we willen. We hebben moeten meemaken dat kerngezonde mensen in een paar dagen tijd (ernstig) ziek werden en soms, nog erger, overleden. Dat heeft niet alleen heel veel leed gebracht, maar ook geleid tot financiële problemen voor de nabestaanden of de onderneming waaraan de overledene verbonden was. Ons vak is om de hele dag om te gaan met die onzekerheden. Of het nu gaat om een brand of een overlijden. Telkens weer gaan wij samen met onze relaties na: als die calamiteit plaatsvindt, kun je die dan opvangen?

Blijf niet rondlopen met vragen

In tijden van onzekerheid hebben mensen veel vragen. Vragen als:

  • Kan ik nu nog wel een woning kopen?
  • Wat als ik mijn baan verlies?
  • Stel dat ik tijdelijk de hypotheek niet kan betalen wat dan?
  • Wat wanneer een van ons ziek wordt of komt te overlijden?
  • Kan ik straks wel pensioen?
  • etc.

Heel veel vragen. Ons advies: blijf hiermee niet rondlopen.

Wij zijn uw financieel adviseur. Wij zijn er ook in deze moeilijke tijden voor u. Neem gerust contact met ons op. Samen vinden wij de antwoorden op uw vragen.

Jacco van Egmond FFP

 

Het bericht We zijn (financieel) kwetsbaarder dan we willen verscheen eerst op Habithuis.

Call Now Button