We gaan weer de tijd in van gezelligheid, hoe zit het met uw rookmelders?

rookmelders blog

Hoe zit dat met uw rookmelders?

We gaan weer de tijd in van gezelligheid, lekkers, met z’n allen rondom het haardvuur, veel lichtjes en brandende kaarsjes. Daarom dit keer een blog met tips over rookmelders. Zelfs met een werkende rookmelder in huis vallen er bij een brand soms toch nog slachtoffers. Daarom heeft de brandweeracademie de effectiviteit van rookmelders onderzocht. De conclusies en aanbevelingen zijn hieronder samengevat.

In circa 70% van de woningen zijn rookmelders aanwezig. Echter, slechts 45% daarvan blijkt in werkende staat te zijn en slechts 35% hangt op de juiste plek.

  • In veel gevallen bleek de batterij leeg te zijn. Tip 1: Het periodiek controleren van de rookmelders is dan ook noodzakelijk. Werkt het apparaat nog voldoende?
  • Daarnaast hangen de melders vaak alleen in zogenoemde verkeersruimten. Denk dan aan de gang- en het trapgat. Bij een brandschade blijkt echter dat in veel gevallen de vluchttijd hierdoor beperkt tot nihil is. Tip 2: Hang ook rookmelders op in de ruimten waar brand kan ontstaan, denk aan de slaapkamers die in gebruik zijn.
  • Veel rookmelders blijken los van elkaar te functioneren. Dit beperkt de vluchttijd enorm. Tip 3: Investeer in rookmelders die onderling met elkaar zijn gekoppeld. Hiervoor is een brand veel sneller opgemerkt en heeft u veel meer kans om de woning succesvol te ontvluchten.

Ik wens jullie alvast hele gezellige en ook veilige feestdagen toe.

Jacco

 

Het bericht We gaan weer de tijd in van gezelligheid, hoe zit het met uw rookmelders? verscheen eerst op Habithuis.

Call Now Button